Приоритет за ЕС е електрически кабел под Черно море за връзка с Грузия

Проектът за прокарване на електрически кабел под Черно море е сред посочените за приоритетни за тази година от Европейската комисия. Това съобщи излизащият в Брюксел новинарски сайт “Политико”.

Според изданието тази година ЕС ще се концентрира върху 70 проекта по инициативата “Глобален портал” (Global Gateway), която беше обявена в края на 2021 г. като основна стратегия на ЕС разширяване на влиянието си по света.

Кабелът с дължина 1195 км (1100 км – под вода и 95 км сухоземна част) ще свързва Грузия с Румъния и е първият от този тип в Черно море.

Според еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей цената на проекта е 2.3 млрд. евро и ще осигури подводна преносна мрежа с високо напрежение, която да свърже електроенергийните системи на Грузия и Европа.

Той ще позволи да се разширят възможностите за износ и търговия с електроенергия, съобразена с почасовите цени на пазара на електроенергия.

Изпълнението на проекта ще помогне за укрепване на енергийната сигурност на Европа и региона на Южен Кавказ, развитието на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на възможностите за транзит.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент