Germanischer Lloyd спря дейностите си в Иран


Класификационната организация Германски лойд (Germanischer Lloyd, GL) съобщи, че спира операциите си в Иран. Щe бъдат засегнати корабите на най-големите ирански корабоплавателни компании.

GL е поредната организация, която прекратява дейността си в Иран, след като над нея бе оказан натиск от базираната в САЩ – Обединени срещу ядрен Иран (UANI).

Maritime.bg вече съобщи, че от UANI информираха GL, че ако продължи да работи в Иран има вероятност да изпадне в немилост спрямо американското законодателство.

Натискът, не само над GL, но и на сродни организации, беше обвит в твърденията, че ЕС е наложил санкции на режима в Иран, което означава, че класификационните организации нарушават разпорежданията на съюза.

Анализатори са категорични, че GL се оттеглят от Иран за да не разваля отношенията си с американското правителство, което ежегодно му осигурява тлъсти договори.

Въпреки факта, че най-големите ирански шипингови компании осигуряват бизнес на множество международни компании, американската UANI не се поколеба дори да заплашва – непряко и Асоциацията на класификационните организации (IACS).

Толкова брутална е американската намеса в тази индустрия, че UANI си позволява да публикува като на черна стена имената на организациите, които продължават да работят с най-големите ирански корабни компании”, каза неназован руски източник.

Справка показва, че в сайта на UANI като продължаващи поддържането на контакти с Иран са посочени Корейски корабен регистър, Nippon Kaiji Kayokai и Руски морски регистър.

Още по темата: Американци натискат и Germanischer Lloyd за спиране на дейностите в Иран

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на