За близо 3% от моряците все още не могат да бъдат осигурени смени, редица държави връщат COVID мерки

За близо 3% от моряците все още не могат да бъдат осигурени смени. Това сочат данни за четвъртото тримесечие на 2022 година на “Global Maritime Forum” (GMF), международна организация с нестопанска цел, ангажирана с оформянето на устойчиво икономическо развитие на морската търговия и подобряване благосъстоянието на моряците.

В същото време се отчита драстичен спад на морските лица, които остават на борда на кораби над продължителността на своите контракти за повече от 11 месеца, спрямо пандемичните години.

От GMF предупреждават, че някои страни отново въвеждат ограничителни мерки и изисквания за тестване за коронавирус COVID-19, които засягат корабните екипажи, след като Китай оттегли прилагането на политиката за “нулев Covid”.

Скорошното облекчаване на ограниченията в Китай е едновременно обнадеждаващо и тревожно, според GMF. Докато Китай отменя ограниченията, други страни, включително Индия и Япония, прилагат нови изисквания за тестове и мерки за моряци, пристигащи от определени азиатски страни. Според организацията местните и централните правителства в Китай все още не са съгласували единни политики за смените в корабни екипажи и те се извършват според възможностите на местни агенти за осигуряне спазването на разпоредбите.

Индия вече изисква отрицателни PCR тестове, направени 72 часа преди заминаване, за всички лица, пристигащи от Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайланд.

По същия начин Япония изисква тестване на всички лица, пристигащи в страната от Китай. Ако тестът е положителен, моряците са изправени пред карантиниране за седем дни.

Броят на ваксинираните моряци остава по-високи от дела на населението, напълно ваксинирано срещу Covid-19, в много големите морски държави, според GMF. 95,6% от моряците, за които GMF има данни, са напълно ваксинирани срещу COVID-19 към четвъртото тримесечие на 2022 г. Това съответства на увеличение от 2,7% спрямо октомври.

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент