Бивш боксьор от Черна гора плащал на моряци на MSC да пренасят кокаин

Роденият в Черна гора бивш боксьор в тежка категория Горан Гогич е обвинен в САЩ за съпричастност към трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа, осъществен с кораби на гиганта Mediterranean Shipping Company (MSC). Гогич става професионален спортист през 2001 г. и изиграва последния си двубой през 2012 г. Той се би основно в Германия и си тръгна с резултат от 21-4 с 14 победи с нокаут, припомня сайтът Боец.

Според федерални прокурори в САЩ, бившият боксьор е станал „усъвършенстван наркотрафикант“. Американският държавен адвокат Бреон Пийс твърди, че работата на Гогич е била на логистичен координатор, който е работил с доставчици, членове на екипажи на кораби и пристанищни работници, за осъществяване на трафика с контейнеровози от флота на MSC.

Гогич не е бил наркотрафикант на ниско ниво в предполагаемия заговор, а „наркотрафикант на високо ниво“ за балканските картели, твърдят прокурорите, предаде “Трейд Уиндс”. Гогич, който говори сръбски, е обвинен в координация с членове на екипажите на търговски кораби, използвани за транспортиране на наркотиците, както и с наркотрафиканти в Колумбия, които са доставяли кокаина и с лица, управлявали моторни лодки, които са доставяли дрогата до контейнеровози край Южна Америка, и с докери в европейски пристанища, които получават кокаина.

Адвокатът на Гогич твърди, че той е невинен.

Според обвинителен акт, внесен през октомври във федералния съд на САЩ в Бруклин, Ню Йорк, Гогич е работил с други лица, за да осъществи трафика на повече от 19,9 тона кокаин на три кораба от състава на MSC, между май 2018 г. и юли 2019 г. Но правните документи, подадени от Пийс, главният адвокат на федералното правителство във федералния съд в Бруклин, описват ареста на Гогич като част от обширно американско разследване на това, което той описа като „огромна международна конспирация за трафик на наркотици“, пренасяща тон след тон кокаин от Южна Америка до Европа през американските пристанища.

Федералните прокурори твърдят, че наркотиците са товарени на търговски кораби през нощта в открито море край бреговете на Колумбия, Еквадор и Перу. Дрогата е пренасяна с бързоходни лодки до контейнеровози. Членове на техните екипажи са осигурявали натоварването с корабни кранове, а по-късно кокаинът е бил укриван на борда, включително в превозвани контейнери.

Прокурорите твърдят, че за да направят това, Гогич и неговите съзаговорници са разчитали на достъп до екипажа. Те твърдят, че след това бившият боксьор координирал трафика с пристанищни служители в европейски терминали.

Прокуратурата в САЩ ще проверява и дали Гогич или членовете на екипажите са имали някаква комуникации с MSC, която може да установи дали компанията е била замесена.

От MSC отричат да са имали информация за трафика.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент