Бюрократични спънки пречат да започне уловът на калкан

Януари преваля, а още няма заповед за тазгодишната квота за калкана, което започва силно да ощетява и без това най-бедното съсловие, рибарите. За това алармира пред Maritime.bg д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор, представляващ рибарската асоциация БГФИШ и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море.

По неговите думи причината е, че не е обнародван регламентът на Европейската комисия, но от Брюксел са отговорили на запитванията от Консултативния съвет за Черно море, че няма никакъв проблем да се даде тазгодишната квотата за калкана. Защото в крайна сметка има обявено решение за квотите, което се води под определен номер, оставало само обнародването му в официалния вестник на ЕК.

Още през ноември на заседанието на Консултативния съвет представителите на Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ , които участваха в него, потвърдиха възможността да се раздаде квотата за калкан за България и Румъния, преди публикуване на регламента, защото има официално решение на Съвета на министрите, излязло много преди това, обясни д-р Господинов.

Квотата е ясна и в Румъния от 1 януари започнаха да ловят калкан, а в България – не може.

Браншовикът е силно обезпокоен за нашите рибари, защото северните им съседи се възползваха от хубавите януарски дни за активен улов на калкан и сериозно ги конкурират на пазара. А точно тази деликатесна риба позволява на нашите рибари да закърпят някак и без това тънкия си бюджет.

Времето за активен улов през годината е ограничено. Ето, през април влиза продължителната забрана за улов на калкан, когато е в размножителния си период. После не се знае, кога метеорологичните условия ще позволяват да се излиза на риболов в морето. Затова рибарите гледат да използват всеки подходящ ден, а точно сега в началото на годината, когато времето се оказва благосклонно към тях, заради прищевки и нерешителност, са загубили само от това вече близо месец за активен риболов през годината, според Господинов.

Козът на нашата администрация е, че Румъния си е променила законодателството и затова сега нямат проблеми да започнат улова още от 1 януари, обаче в нашия закон пише, че е възможно след като официално излезе регламента за квотата. И остават глухи за това, че нашите рибари са силно ощетени, коментира още д-р Господинов.

Предходния директор на ИАРА, Христо Панайотов, беше поел ангажимент към Консултативния съвет и към БГФИШ да не позволи подобен фалстарт на годишното усвояване на квотата за калкан. И той още от август- септември започна да се подготвя, дори беше изготвил проект на заповедта, която беше съгласувана и по нея нямаше никакви обжалвания. Тя беше готова и само трябваше да й се сложи дата и подпис, за да могат от 1 януари рибарите ни да имат определена квота. Но както неведнъж вече е ставало, него го освободиха от този пост. Дойде нов директор, доц. д-р Ваня Стаматова, която преди това беше зам.-директор, познава проблема и ни увери, че ще направи всичко възможно, пък и беше оптимист за скорошното обнародване на регламента. Да, но той още не е обнародван и не се знае кога ще стане, може да се проточи и до април. Разбирам, нашата администрация, която гледа стриктно да спазва закона. Обаче трябва ли у нас за всичко, дори най- дребния казус да се чака какво ще реши главата на ведомството, в случая министъра, който, заставайки на най-високия пост, трябва да има ангажимента да решава и този род проблеми? В края на краищата никой няма да осъди, нито министъра, нито агенцията, че са дали разрешение за улова на калкан при все че Брюксел вече е решил този въпрос, смята Господинов.

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент