К.д.п. Александър Първанов отплава в отвъдното

К.д.п. Александър Първанов отплава в отвъдното.

Роден на 15.08.1943 г. в гр. Михайловград (гр. Монтана), през 1966 г. той завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, специалност Корабоводене.

Започва кариерата си в Параходство Български морски флот, а от 01.07.1976 г. започва работа в Държавна инспекция по корабоплаване – Варна (ДИК-Варна), първоначално като експерт, след това като ръководител направление „Квалификация и регистрация на морските лица”. От 1993 г. е преназначен на длъжност началник отдел „Квалификация и регистрация на морските лица”.

През целия си трудов стаж в ДИК и впоследствие в Дирекция „Морска администрация” – Варна многократно е изпълнявал функциите на заместник началник и заместник-директор.

Написал е редица книги и помагала, предназначени за подготовката на морските лица, както и такива, свързани с безопасността на корабоплаването.

Дълги години е ангажиран с преподавателска дейност, участва в държавни изпитни комисии на учебни заведения, както и в изпитни комисии на „Морска администрация” за повишаване квалификацията на морските лица.

Пенсионира се в „Морска администрация – Варна” през 2011 г., оставяйки светла диря в съзнанието на хиляди морски лица с професионализма и всеотдайността си.

Погребението ще бъде в събота – 28.01.2023 г. от 1300 ч. в Крематориум Варна (Тополи).

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и