Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище „Карантината“

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“, става ясно от обявено инвестиционно предложение.

Според обявлението се планира осигуряване на дълбочина за безопасно газене в акваторията на пристанището.

Според предоставени от Възложителя данни от измервания входът на пристанището е затлачен с пясъчни наноси от разположения в съседство плаж, признават от общината.

Планира се обезпечаване на надеждно анкериране на веригите на плаващия пирс към кейовата стена, обезопасяване на елтаблата, разположени на понтоните на плаващия пирс и осигуряване на надеждна връзка на пасарелката към плаващия пирс с кея.

Осигуряването на безопасно газене в акваторията на пристанището се осигурява чрез почистване на наносите на входа му, в зоните на плаващия пирс, на филтрационните отвори и покрай кейовите стени. Иззетите наноси се преместват в зоната мористо от Източния ограден мол за подсилване на основата пред бронировката му и за подсилване на зоната пред съществуващата брегоукрепителна стена на съседния военен обект, става ясно от документа.

По темата

Карантината. Или как пристанище за над 13 милиона лева „отслабна“ със 73 кейови места

За морската столица на България стана естествено пристанищата да се превръщат в атракционни зони и зони за разходки. Като „любимо място за разходки на варненци“ описа преди

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и