Албания става фактор в яхтения туризъм в Адриатическо море

Премиерът на Албания Еди Рама изрази убедеността си, че за албанската икономика проектът „Яхтено пристанище Дуръс“ е като локомотив, който ще окаже изключително въздействие върху икономическото развитие на страната, предаде за БТА албанската агенция АТА.

При подписването на споразумението за развитието на този проект Рама каза, че „това е най-важният туристически проект, най-голямата чуждестранна инвестиция в нашата история и може би в региона, който фундаментално ще трансформира Дуръс, за да се нареди сред основните туристически дестинации в Средиземно море, с дълбоко икономическо въздействие не само върху крайбрежния град, но и върху страната като цяло.“

Освен това Рама отбеляза, че с подписването на споразумението за развитие на проекта „Яхтено пристанище Дуръс“ се финализира една продължителна, обемна в техническо и юридическо отношение работа с голям стратегически инвеститор, чийто авторитет е известен в цял свят.

Рама изрази убедеността си, че проектът ще допринесе за немислима до преди няколко години промяна. 

 „Това беше дълъг, труден процес, с много пречки от технически и юридически характер и с подписването на договора този процес приключва и следва друг процес, този на откриване на строителството, започване на работа и откриване на нов фронт на работа“, каза Рама.

В начинанието „Яхтено пристанище Дуръс“ Рама вижда конкурент на международния пазар. По думите на албанския премиер след завършването пристанището ще „предлага услуги не само с високо качество, но ще предлага качествена заетост и много добре платени работни места за мнозина, които вече няма да имат никаква причина, ако наистина искат да работят, да търсят бъдеще в чужбина То ще привлече хора не само от Дуръс, но и от други страни да работят в Албания, защото естеството на тази инвестиция я поставя начело на конкурентите в Средиземноморието, в сферата на туризма, където всичко е умопомрачително по отношение на предлагането, търсенето, безкрайното разнообразие от заинтересовани страни“, каза той.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и