Учебният ветроходен кораб на Аржентина ще посети Варна

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата „Либертад“ (ARA Libertad (Q-2). Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, на 31 януари 2023 г., съобщиха от ВВМУ.

Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието.

Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на „Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна.

Аржентинският командващ на ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона.

Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на „Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на о. Ливингстън на Ледения континент.

ARA Libertad (Q-2) е ветроходен кораб със стоманен корпус, клас „A“, който служи като учебен кораб в състава на аржентинския флот. Корабът е носител на няколко рекорда за скорост под ветрила. Съдът е проектиран и построен през 1950 г. от корабостроителницата Рио Сантяго, Енсенада, Аржентина. Първо плаване осъществява през 1961 г.

Припомняме, че през 2021 г. от ВВМУ съобщиха, че се очаква пристигането във Варна на полския учебен ветроход „Дар млоджиежи“, отново по покана на началника на ВВМУ. Корабът трябваше да посети Варна през 2022 г., но подобно плаване не се състоя.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и