Учредяват награда в памет на Леополд Лудвиг Гловния

Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна учредява ветроходна награда в памет на Леополд Лудвиг Гловния.

Наградата ще се връчва ежегодно по време на най-старата българска ветроходна регата „Трети март“, съхранена през годините, след 2000 г., благодарение на безвъзмездните усилия на Лео.

През тази година регатата ще се проведе от 2-ри до 5-ти март за 67-ми път.

Сдружението набира средства за изработката на малка пластика, която ще бъде изготвена от варненския художник Дарин Сотиров. Дарения се набират по сметка на сдружението (вижте тук).

Леополд Гловния е роден на 27.02. 1946 г. в гр. Варна. Целият му трудов стаж е в системата на Организация за съдействие на отбраната, Морски клуб „Никола Вапцаров“ – Варна, като инструктор – треньор по морски спортен многобой, състоящ се от 12 дисциплини и водолазна подготовка.

Като такъв, обучава деца и младежи и на ветроходство и печели редица републикански и европейски регати, за което му е присъдено звание „Заслужил треньор“.

Едно от първите спечелени състезания е регата „Трети март“- 1969 г. За стотиците си възпитаници, и до ден днешен, той е просто Лео.

Лео е сред учредителите на Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна през 1996 г. и Българската национална асоциация по подводна дейност през 1999 г.

След 2005 г. изцяло се посвещава на работата на Клуба за съхранение на добрите морски традиции.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и