Първа плаваща вятърна турбина край Варна

Базираната във Франция инженерна фирма Eolink, заедно с петнадесет европейски партньори за възобновяема енергия, се готвят да стартират проекта Black sea Floating Offshore Wind (BLOW).

Подкрепената от ЕС инициатива има за цел да инсталира 5MW плаваща вятърна турбина в Черно море край българския бряг в решаваща стъпка към бъдещето на устойчиви енергийни решения.

Проектът е един от трите, които ще бъдат подкрепени с безвъзмездна помощ по програмата за изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, според съобщение на Eolink.

BLOW ще използва уникалната плаваща офшорна вятърна турбина на Eolink.

Патентованата концепция на Eolink адресира текущи проблеми в индустрията, като разпределя напреженията на турбината, използвайки четири стоманени мачти вместо една, предлагайки конкурентно съотношение тегло/енергия, което прави цялостната конструкция с повече от 30% по-лека.

Очаква се блокът да бъде свързан към съществуващата газова платформа, управлявана от Петрокелтик, българска нефтена и газова компания, край Варна.

GSP offshore, румънска компания за офшорни услуги, ще произведе модула в корабостроителница в Констанца (Румъния), съобщават още от Eolink.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и