Западна държава вероятно стои зад атаките срещу Северен поток

Германски следователи допускат, че експлозиите на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ може да са били извършени от някоя от западните държави. Това съобщи The Times в четвъртък, позовавайки се на източници.

Отбелязва се, че разследванията на инцидентите в Германия „са постигнали малък напредък“ през последните месеци, следователите „все още не са открили убедителни доказателства“.

В същото време, според изданието, те са „отворени към версии, според които западна държава е извършила атаката, за да обвини Русия за това“, предаде ТАСС.

В същото време един от събеседниците на вестника определи като странно, че германските власти досега са предоставили „толкова малко информация за тази атака срещу голяма инфраструктура“.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три участъка от морските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопроводите. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт след атаката.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и