НИК 421 отплава от Мар дел Плата

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, отплава от пристанището в Мар дел Плата на 5 февруари 2023 г. в 18 часа местно време (23 ч. българско). В церемонията по изпращането участваха българският посланик в Аржентина – Н. Пр. Стоян Михайлов, и контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и участник в 12 полярни експедиции до Антарктида.

Южноамериканското пристанище бе последната спирка на плавателния съд по пътя му към българската антарктическа база на остров Ливингстън. От Мар дел Плата на борда му се качиха и участниците в XXXI българска полярна експедиция, сред които са учени и изследователи от Българския антарктически институт, началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, както и логистици, които ще извършат строителни дейности в българската база на Южния полюс.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и