„Атомфлот“ строи нови ледоразбивачи за Арктика

Северният морски път скоро ще има два нови универсални серийни атомни ледоразбивача, които ще помогнат за целогодишна навигация по маршрута. „Атомфлот“, която е част от „Росатом“, и Балтийският завод подписаха договор за строителство на пети и шести ледоразбивач по проект 22220.

Въвеждането им в експлоатация е планирано съответно за 2028 г. и 2030 година. 

По проекта в момента се строят трети и четвърти ледоразбивач  – „Якутия“ трябва да е готов в края на следващата година, а „Чукотка“ – през 2026 г. В акваторията на Северния морски път вече работят три универсални атомни ледоразбивачи – „Арктика“, „Сибир“ и „Урал“.

Плавателните съдове по проект 22220 са с дължина 168 метра, ширина – 34 метра, мощност – 60 МВт, водоизместване – 33 540 тона, срок на експлоатация – 40 години и численост на екипажа от 54 души. Те ще помогнат за целогодишната навигация в източния сектор на акваторията на Северния морски път.

Така товаропотокът по маршрута може да достигне 80 млн. тона годишно, при сегашните 32 млн. тона.

В перспектива до 2030 година обемът може да се увеличи до 150 милиона тона. 

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и