Варна върху карта на Шарлат Амброзин от 1620 година

Отсечка от картата на Шарлат Амброзин от 1620 г. със западното крайбрежие на Черно море и Варна (barna). Национална библиотека на Франция, Париж. 

Шарлат Амброзин (Charlat Ambrosin) е френски картограф от 15-16-и век, работещ в Марсилия.

Морската карта (портулан)* е върху пергамент, фино обработена овча кожа. Тя е част от атлас с 5 карти с размери 47 х 67 см. Атласът, бивша собственост на френския крал Луи XIII (1601-1643), се съхранява в колекциите на Националната библиотека на Франция в Париж. 

Картата е ограничена с кант от цветни флорални мотивиТя е украсена с глави на херувими с издути бузи, алегории на основните ветрове и с роза на ветровете с 8 лъча (румби). Крайбрежната линия на Черно море е нанесена с червено мастило, ръкавите на река Дунав – със синьо. В Бургаския залив и срещу Созопол (sisopoli) с червено мастило за нанесени два острова (Кешиш адасъ / Света Анастасия и Свети Йоан / Свети Иван).   

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища е нанесена и Варна (barna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени taiasca (нос Калиакра), barna (Варна), sisopoli (Созопол).

Топоними по западния бряг на Черно море: zaranay (нос Мидия), pangalay (Мангалия), loxinico (нос Шабла), taiasca (нос Калиакра), cauarna (Каварна), carbona (Балчик), castice (резиденция „Евксиноград“), barna (Варна), calatto (Галата), mauro (Черни нос), clamia (Обзор), cdilema (Емона), sisopoli (Созопол), asine (Маслен нос), castopoli (Ахтопол), stampona (Инеада).

* Портуланите се отличават с типични картографски условности: акцентът е поставен върху очертанията на бреговете и позиционирането на пристанищата, чиито топоними са подредени перпендикулярно на брега за по-лесно разчитане.

Charlat Ambrosin, Atlas nautique de la Mer Méditerranée, de l’Océan Atlantique nord-est et d’une partie de la Mer Noire, 1620. Bibliothèque nationale de France, département Cartes et plans, CPL GE DD-2018 (RES).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран