Над 59 млн. тона товари са обработени в пристанищата на Украйна за миналата година

Над 59 млн. тона са обработените товари в пристанищата на Украйна за миналата година. Това съобщават от местното Държавно предприятие „Администрация на морските пристанища на Украйна“. Във военновременни условия от пристанищата на страната са изнесени 47,8 млн. тона товари, а са внесени 6,2 млн. тона. Най-голям дял в товарооборота имат зърнените товари – 28,8 млн. тона.

Отбелязва се, че морският транспорт е осигурил 54% от износа през миналата година.

„Безусловното постижение на 2022 г. беше подписването и удължаването до 18 март 2023 г. на „зърнената инициатива“, което позволи да се деблокират пристанищата в Одеска област“, изтъкват от предприятието.

Според ръководителят му Алексей Востриков, резултатите на морските пристанища на Украйна са щели да бъдат много по-добри, ако „не са бяха незаконните действия на Русия“. Той твърди още, че Руската федерация целенасочено забавя изпълнението на договорените дейности по Черноморския зърнен коридор.

Дунавските пристанища показват най-добри резултати от независимостта на Украйна до момента. Пристанище Рени отчита 6,5 пъти повече обработени товари. В порта са обработени 6,82 милиона тона товари – срещу 1,37 през 2021 г.

В Порт Измаил са обработени 8,82 млн. тона, срещу 4 млн. тона през 2021 г., а в Усть-Дунайск – 785 хиляди тона срещу 64 хиляди тона.

„Въпреки факта, че дунавските пристанища са достигнали почти пълния си капацитет за обработка на товари, има потенциал за по-нататъшно развитие през 2023 г. Това е модернизацията на пристанищната инфраструктура, изграждането на нови терминали, продължаването на драгажните дейности и привличането на инвестиции“, заключават още от предприятието.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран