Морският бизнес на Гърция ще има бърз достъп до „свежи пари“ от Китай

Споразумение за стратегическо сътрудничество в областта на финансирането на морската индустрия подписаха представители на морския бизнес на Гърция и Китай. Планира се създаването на мрежа за сътрудничество, която да стимулира комуникацията между корабните компании и финансовите институции, предаде агенция „Синхуа“.

Снимка: Синхуа

Гръцкият заместник-министър на морското дело и островната политика Костас Кацафадос каза по време на онлайн събитие, че споразумението „ще засили още повече отношенията между страните във финансовия сектор“.

Подписването на споразумението символизира трайното сътрудничество и силните връзки между двата морски центъра, според Кацафадос.

През последните десетилетия Гърция и Китай изградиха силни допълващи се отношения в морската индустрия. Гърците контролират 25 процента от световния търговски флот и синергиите с Китай, най-големият износител в света, са очевидни, заяви още зам.-министърът.

За последните 15 години корабособственици от Гърция са построили повече от хиляда кораба в китайски корабостроителници на стойност над 50 милиарда щатски долара, докато експозицията на китайските банки в гръцкото корабоплаване е 3 милиарда щатски долара, каза Кацафадос.

Хуанг Хонгуан, вицепрезидент на китайската „Bank of Communications“, заяви, че споразумението ще осигури възможност на гръцкия бизнес за допълнителни дейности и по инициативата „Един пояс, един път“.

Той също така спомена неизползвания потенциал във финансовото сътрудничество, като каза, че финансовият „Път на коприната“ между Китай и Гърция ще подкрепи развитието на корабоплаването и от двете страни.

„Надявам се, че започна нова ера във финансовата система на международното корабоплаване“, заяви още гръцкият заместник-министър Кацафадос.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота