Речните администрации на България и Румъния с общ план за осигуряване на корабоплаването по р. Дунав

В гр. Гюргево, Румъния се проведе заседание на Смесената българо-румънска комисия за поддържане и подобряване на фарватера в българо-румънския участък на река Дунав.

Комисията е създадена през 1955 г. по силата на споразумение между двете страни и заседава два пъти годишно.

Участие в работата на комисията вземат ръководителите и експерти на структурите, ангажирани с изучаването на режима на реката и поддържането на корабоплавателния път – Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ – Русе и Речна администрация на Долен Дунав – Галац (R.A. Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati).

По време на последното заседание бяха обсъдени и анализирани хидроложките и навигационните условия през изминалата 2022 г., която беше изключително маловодна и това създаде редица затруднения за корабоплаването в общия участък от реката.

Представителите на двете администрации съвместно планираха действията, които ще бъдат предприети за осигуряване на безопасно корабоплаване, отчитайки необходимостта от гарантиране на минимални параметри на корабоплавателния път.

Двете страни подготвиха общ план за действие през 2023 г., включващ редица мероприятия – хидрографски измервания, обозначаване на пътя с плаваща и брегова сигнализация, извършване на драгажни работи в критичните участъци. Също така беше постигнато съгласие за ежедневен обмен на информация между двете администрации и оперативно планиране на работите, в случаите на ниски водни стоежи или тенденция за такива. Необходимите сили и средства за извършване на планираните дейности (екипажи, плавателни съдове, специализирани технически средства и оборудване) са налични в двете администрации. Те са финансово обезпечени и в готовност за започване на работа при необходимост.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота