Ученици от ВМГ проведоха практическо упражнение на морските тренажори в ТУ – Варна

Над 20 ученици от горните класове на Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ посетиха Технически университет – Варна и се запознаха с възможностите за обучение и подготовка в модерния му симулационен комплекс за морски кадри.

К. д. п. Петър Гембешев, ръководител на Морския квалификационен център и доц. д-р инж. Галина Илиева, директор на Научноизследователския институт в университета запознаха младежите с международния морски проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), по който образователната институция работи в партньорство с още пет европейски организации от Нидерландия, Румъния, Латвия, Хърватия и Естония. Представени бяха разработените по този проект иновативни методи за преподаване и провеждане на практическа подготовка в иновативна учебна среда за обучение, с помощта на иновативни мултимедийни приложения – симулатори, приложения за виртуална и разширена реалност, цифрово оборудване и др.

Учениците имаха възможност, разделени по групи, да проведат практическо упражнение на морските тренажори в университета и да работят на платформите с добавената реалност (Augmented Reality, AR) и виртуалната реалност (Virtual Reality, VR), които позволяват обучение и от разстояние, чрез инсталиране на софтуер на личните мобилни телефони.

Посещението беше част от сътрудничеството между двете институции и преподавателите от морските катедри и НИИ в ТУ-Варна, които успяха да представят и възможностите за подготовка на високоспециализирани морски и речни кадри.

Демонстрирана беше цялостната технологична инфраструктура на университета, която помага не само за обучението на бъдещи капитани, но и на всички свързани с реалната морска индустрия.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота