НИК 421 достигна остров Ливингстън

Малко преди полунощ българско време, в 49-я ден от своето плаване, първият български военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, от състава на ВВМУ “Н.Й. Вапцаров” достигна Южния залив на остров Ливингстън, в българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”.

Това е събитие-мечта за поколения антарктици. То стана възможно благодарение на усилията на Българския антарктически институт и Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, според съобщение на военното училище.

Полярната мисия има амбициозни научни цели – строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

Още с пристигането, бе извършена нощна операция по разтоварването на материали за българската и испанската полярни бази, съобщават от ВВМУ.

Първата група полярници – логистиците, бяха свалени успешно на бряг на остров Ливингстън, след което започна разтоварна дейност на част от материалите за българската база „Св. Климент Охридски“.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според