Испания отказа достъп до пристанище на танкер на Maersk за нарушаване на санкциите срещу Русия

Испания отказа достъп до свое пристанище на танкер от състава на Maersk заради нарушаване на санкциите срещу Руската федерация, наложени от Европейския съюз, става ясно от съобщение на транспортното министерство на страната.

Отказан е достъп до терминал на пристанище Тарагона на плаващия под флага на Сингапур MAERSK MAGELLAN (IMO: 9447732).

Според разпространената информация, построеният през 2010 г. продуктовоз приема на борда си дизелово гориво от плаващия под флага на Виетнам танкер ELEPHANT (IMO: 9374868), при операция, проведена във водите на Алборанско море.

Според испанските власти ELEPHANT първоначално е получил товара от плаващия под флага на Камерун танкер NOBEL (IMO: 9105114), който до 1 юли м.г. е плавал под флага на Руската федерация.

„След извършените проверки бе забранен достъп до пристанището на Тарагона на кораба „Maersk Magellan“ за нарушаване на европейските разпоредби (член 12 от Регламент № 833/2014 на ЕС), който забранява съзнателно и умишлено участие в дейности, чиито цели или ефектът от тях е да се заобиколят забраните, установени от Европейския съюз след инвазията на Украйна от Русия“, подчертават от транспортното министерство на Испания.

Това не е първи подобен случай за Испания.

През април м.г. испанската Морска администрация забрани достъп до пристанище на плаващия под малтийски флаг кораб BLACK STAR за транспортиране на товари, прехвърлени край Малта от друг плавателен съд, плаващ под флага на Русия.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота