Варна върху анонимна италианска карта от 1300-1325 година

Отсечка от анонимната италианска карта от 1300-1325 г. (Карта Рикардиана) със западния бряг на Черно море и Варна (uarna). Библиотека Рикардиана, Флоренция, Италия.

Анонимната италианска карта от 1300-1325 г. е върху пергамент, фино обработена овча кожа, с размери 510 x 980 мм. Тя се съхранява в колекциите на Библиотека Рикардиана, Флоренция, Италия (Biblioteca Riccardiana, Firenze).

Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, зелено и жълто мастило. Скалите за разстоянията са нанесени горе и долу на картата. 

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (uarna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени uarna (Варна), mesenber (Несебър) и stagnayra (Инеада). В Бургаския залив с червено мастило са нанесени два острова (Кешиш адасъ / Света Анастасия и Свети Йоан / Свети Иван).

Топомими по западния бряг на Черно море: grosea (лиман Синое), zanauada (нос Мидия), costanza (Костанца), pangala (Мангалия), lasilucico (нос Шабла), caliacra (нос Калиакра), gauarna (Каварна), catrici (резиденция „Евксиноград“), uarna (Варна), galata (Галата), crerisa (неопределено), cauodlemano (Емона), mesenber (Несебър), lasilo (Поморие), scafidia (Скеф / Димчево), sisopoli (Созопол), uerdiso (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stagnayra (Инеада).

Anonymous (Italy), [1300-1325], Carta Riccardiana. Biblioteca Riccardiana, Firenze, Call Number: Ricc. 3827.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота