Украйна иска удължаване на зърнения коридор в Черно море с включване на пристанищата Херсон и Николаев

Често изискват нерегламентирана документация, отказват да работят по време на работното време и търсят всякакви неоснователни причини, за да се спират конкретни проверки.

Това се казва в съвместно излявление на украинския външен министър Дмитро Кулеба и министъра на инфраструктурата Александър Кубраков по повод работата по Черноморския зърнен коридор от страна на руските инспектори.

Срокът на ръководената от ООН с партньорството на Турция инициатива, осигуряща износа на зърно от три украински черноморски пристанища – Одеса, Южни и Черноморск, изтича през следващия месец.

Според украинските министри, руските инспектори „целенасочено забавят обработката на корабите“ и в момента има около 140 плавателни съда, които очакват разрешение за преминаване през зърнения коридор в Черно море.

Украйна твърди, че се осъществяват едва половината от договорените 10 ежедневни проверки на кораби.

Украинските министри твърдят, че ако е липсвало настоящото „целенасочено забавяне“ вече е можело да бъдат изнесени допълнителни 10 млн. тона зърнени товари.

Източници, близки до преговорите, които се водят и в момента за удължаване на инициативата, твърдят че Украйна настоява да бъдат включени и пристанищата в Николаев и Херсон.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота