САЩ да докажат, че нямат пръст при взривяването на газопроводите „Северен поток“, настоява Русия

Акт на международен терирозъм. Така Игор Гиренко, прессекретар на посолството на Русия в САЩ, описа инцидентите, станали причина за спиране на работата на газопроводите „Северен поток“. Гиренко изтъкна, че Съединените щати следва дадокажат, че не са участвали в разрушаването им.

„Съединените щати, които претендират, че са източникът на „истина от последна инстанция“, би било добре да преминат от празни обвинения срещу нас към случая. Поне да се опитат да докажат собствената си невинност в унищожаването на газопроводите“, подчерта той, предаде ТАСС.

Според Гиренко са били открити неексплодирали заряди около тръбопроводите.

По-рано в сряда говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви на брифинг, че страната „няма нищо общо“ с експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

На 8 февруари Сиймор Херш, американски разследващ журналист, в своя статия, цитирайки източник, заяви, че взривни устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения BALTOPS от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти.

Според Херш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, ангажирани с въпросите на националната сигурност.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече представената от Херш версия пълна лъжа и пълна измислица.

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за саботажа на „Северен поток“ на 22 февруари.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота