Корабостроителниците в Китай доминират конкурентите си от Южна Корея и Япония

Корабостроителниците в Китай доминират конкурентите си от Южна Корея и Япония и близо 45% от новите кораби, които ще бъдат въведени в експлоатация през следващите години, са поръчани за строителство именно в китайски заводи, става ясно от данни на BIMCO.

През миналата година местни компании са предали на корабособственици нови съдове с общ тонаж 14,6 млн. CGT от общо 30,8 млн. CGT глобално.

Общият нов тонаж на доставените нови кораби за миналата година от другите две основни корабостроителни нации, Япония и Южна Корея, е съответно 4,8 и 7,8 млн. CGT.

От BIMCO изтъкват, че преди 20 години Китай е държал едва 10% от пазара.

Успехът на китайските корабостроителници е постигнат чрез поддържане на водеща позиция при строителството на кораби за насипни товари и напоследък утвърждаването им като първостепенно място за строителство на контейнеровози.

Те също така държат голям дял от поръчките за повечето други видове кораби, но все още не са се утвърдили като ключови играчи в сектора на газовозите.

Graph of shipyard deliveries and marketshare

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран