НИК 421 евакуира учен

В 05:30 часа местно време на 16 февруари българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ извърши преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам. Това каза пред БТА флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, който придружава екипажа на НИК 421 в част от плаването му до Антарктика.

„Тази сутрин в 05:30 часа „Св. св. Кирил и Методий“ се сне от котва и извърши преход до плажа Байърс на остров Ливингстън при доста сложни хидрометеорологични условия. След като бе установена връзка с хората, които се намират на този плаж, беше спусната лодка с испански водач и негов асистент, които подходиха към брега, за да евакуират учен, намиращ се на острова“, сподели той.

Корабът изчака испанците, маневрирайки в безопасен от гледна точна на дълбочините в залива район, като поддържаше готовност да спусне една от своите лодки, за да окаже помощ. В крайна сметка такава не се наложи и операцията приключи успешно без усложнения.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.