Изграждат първа в света ферма за водорасли, разположена между офшорни вятърни турбини

Базираната в САЩ Amazon обяви, че финансира първата в света ферма за морски водорасли в търговски мащаб, разположена между офшорни вятърни турбини. Проектът, известен като North Sea Farm 1, ще бъде разположен във вятърен парк край бреговете на Нидерландия. Той е проектиран да тества и подобрява методите за отглеждане на морски водорасли, като същевременно изследва потенциала на морските водорасли да поглъщат въглерод.

Чрез разполагането на фермата в преди това „празно“ пространство между турбините, проектът е в състояние да разшири отглеждането на морски водорасли в иначе силно използваното Северно море. Ако отглеждането на морски водорасли се разшири, за да заеме цялата акватория, заета от вятърни паркове, която се очаква да бъде приблизително 1 милион хектара до 2040 г., това може да осигури намаляването на милиони тонове CO2 годишно.

Проектът се управлява от консорциум от научни центрове и партньори от индустрията за отглеждане на морски водорасли.

Той се управлява от организацията с нестопанска цел North Sea Farmers (NSF), и се очаква да започне да функционира до края на тази година.

Консорциумът се надява, че North Sea Farm 1 ще се превърне в модел за офшорно отглеждане на морски водорасли по целия свят.

Amazon отпуска 1,5 милиона евро за създаването на тази първа по рода си ферма за водорасли и провеждането на едногодишно научно изследване за намаляване на въглеродните емисии.

North Sea Farm 1 има за цел да даде тласък на иновациите в офшорното отглеждане на морски водорасли. Безвъзмездната помощ ще осигури инвестицията, необходима за изграждането на ферма за водорасли от 10 хектара, която се очаква да произведе най-малко 6000 кг. пресни водорасли през първата си година.

Последни новини

Последни новини