Абу Даби и Варна ще работят съвместно по изкуствен интелект за морската индустрия

Предстои подписването на споразумение за съвместна работа между Naval Force Institute (NFI) в Абу Даби и Технически университет – Варна. Това съобщи пред Maritime.bg к.д.п Андрей Станев, експерт по морски технологии към Морския научноизследователски и квалификационен център на университета, който беше на посещение заедно с екип от учебното заведение в столицата на Обединените арабски емирства.

Посещението ни бе свързано с обучението на техните инструктори за работа с тренажьорите, на които хардуера и част от софтуера са български разработки. Като една от основните идеи беше да се представи ТУ – Варна с възможностите за обучение, партньорство и не на последно място да се демонстрира огромното портфолио от успешно завършени проекти в морската сфера, обясни кап. Станев.

Голям интерес предизвикаха възможностите ни в разработването на изкуствения интелект, добавената реалност и други подобни технологии в морската сфера. По време на посещението ни пред командващия NFI бяха демонстрирани разработките, по които активно работим в университета. Домакините проявиха изключително голямо внимание към тях и заявиха готовност за скорошно посещение във Варна. 

Впрочем, България вече не е непозната в Абу Даби, допълни кап. Станев.

Те познават много добре нашата страна. Както казах, тренажорите, които ползва техният военноморски флот, са частично разработени в България, като подизпълнители на нидерландска компания, включително софтуерите, като GMDSS симулатори. А отскоро FDO и тактически симулатори, които са изцяло български и успешно внедрени в техния флот. Всичко това е направено и продължава да се разработва у нас. За тях сме надежден партньор, добре познат в морската индустрия в Обединените арабски емирства и има още в какво да си партнираме, каза още капитанът. 

Определяме това партньорство с Абу Даби за много успешно, защото тук никак не без значение е и финансовата страна – голямата наука без пари не може да се прави. А те виждат в нас учени, хора които няма да ги подведем, няма да ги разочароваме и затова ни посрещнаха с отворени обятия, коментира още кап. Станев. 

Вече е изпратена официално покана от страна на ректора на Техническия университет – Варна, която веднага е приета и одобрена и сега е въпрос на време, според тяхната програма кога представители ще дойдат тук да се запознаят с нашите възможности, добави кап. Станев. И ако се сключат съответните споразумения да се работи и занапред в много добър дух и синхрон. 

Гостите от Абу Даби ще бъдат запознати в детайли с проектите на ТУ – Варна, включително в морската сфера, които са свързани с изкуствения интелект, добавената реалност, включително и виртуалната реалност. Специално за нея имаме друг проект, който се изпълнява и вече е към края си. Нарича се DERIN Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation. Вече е разработен прототип за обучение с използване на аватар на реален преподавател и запознаване с оборудването на мостика и в офлайн среда.

По този проект водещ партньор е румънската „Ceronav“, а ние сме партньор с Нидерландия, Латвия и др. Там какво се цели с виртуална реалност? Преподавателят е заснет предварително, как обяснява всяка една апаратура. Обучаемият, вече свикнал с начина на неговото преподаване, го вижда във виртуалната реалност – като аватар, било на монитор или на виртуална реалност в очила. И този преподавател, както в учебната зала, така и във виртуалната  реалност му обяснява. Вярно, връзката с обучаемия е пасивна, но това е идеално, когато става въпрос за студенти и курсанти, които се качват на плаване и интернет е ограничен или изобщо го няма. По този начин те не пропускат лекции. Все пак имат връзка с преподавател, който им преподава по идентичен начин, все едно са в учебната зала, обясни още Станев. 

За предстоящото посещение от Обединените арабски емирства, той допълни още, че особено голямо впечатление на представителите от NFI в Абу Даби направила разработката на Техническия университет – Варна върху изкуствения интелект. Силно заинтригувани, заявили, че желаят и те да разработят изкуствен интелект за техния военноморски флот. И ако сега се сключат съответните споразумения, ще се работи и занапред в много добър дух и синхрон. 

Нашата идея е морски кадри, учени, които се занимават с програмиране в морската сфера, да могат да разработват реални задачи за реални флотове в света, подчерта кап. Станев. Ние в България имаме възможност да предоставяме продукт, който наистина се възприема много добре в целия свят. 

Наистина сме на прав път, независимо че аз предпочитам по-традиционните методи, но няма как да не отчитаме реалностите и че AI, AR, VR са част от нашия свят и хората също трябва да се адаптираме към настъпващия нов свят и трябва да подготвяме новите специалисти да партнират с тази нова реалност. Това ще даде един друг мироглед на студентите, както в компютърните специалности, така и в морските специалности. Те ще могат да се докосват до технологии, които в момента се разработват за индустрията, каза още кап. Станев. 

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран