331 моряци остават в капан на войната в Украйна

331 моряци на 62 кораба остават в капан в Черно море и Азовско море от началото на войната в Украйна. Това пишат в писмо до ООН компании и неправителствени организации от морската индустрия, настоявайки за спешни действия, с които да се осигури тяхната евакуация.

„Нашите моряци са сърцето на нашата индустрия и не могат да бъдат забравени“, гласи посланието до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ние се ангажираме да подкрепяме продължаващ успех на Черноморската инициатива за зърно, но това не може да бъде за сметка на живота на невинни моряци, се казва още в позицията.

„Трябва да се действа веднага“, настояват 30-те организации, подписали призива до ООН.

„Без нашите моряци движението на жизненоважните пратки зърно от украинските пристанища нямаше да има беше възможно. Въпреки че има предизвикателства пред евакуацията на моряците и техните кораби, това трябва все пак да бъде основен приоритет. В противен случай рискуваме живота на нашите моряци, а това е недопустимо“, завършва писмото.

Joint-open-letter-on-seafarers-still-trapped-in-Ukraine-PDF

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според