Гърция купува 50 нови плавателни съда за брегова охрана

Бреговата охрана на Гърция ще получи 105 милиона евро за придобиването на 50 нови плавателни съда с цел защита на морските граници, предаде АНА-МПА. Финансирането ще бъде предоставено от гръцкото министерство на миграцията и убежището чрез фондовете на Европейския съюз за миграция и вътрешни работи за периода 2021-2027 г.

Целта на финансирането е да бъде укрепен оперативният капацитет на бреговата охрана на Гърция и да се подсили контрола на незаконните миграционни потоци за по-добра защита на човешкия живот и подкрепа на борбата с престъпността по морските граници, съобщи гръцкото министерство на миграцията и убежището, цитирано от АНА-МПА, предаде БТА.

Петдесетте плавателни съда ще бъдат с различни функции и оборудване, като два от тях ще са с дължина над 30 метра, а останалите – между 13 и 18 метра. Те ще служат за патрулиране, високоскоростно придвижване, специални операции, претърсване, преследване, както и за медицинско обслужване на превозвани ранени лица.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран