Румъния протестира срещу удълбочаване от Украйна на канал, свързващ Дунав и Черно море

Посланикът на Украйна в Букурещ Ихор Прокопчук беше извикан в румънското външно министерство по нареждане на румънския външен министър Богдан Ауреску, като по време на разговора му с румънския държавен секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота румънската страна е подчертала искането си „за незабавно спиране на всички дейности по драгиране, ако те нямат като изключителна цел поддръжката на плавателните пътища“, предаде Аджерпрес.

В рамките на дискусията румънската страна е поискала от украинската да изясни възможно най-скоро разликите в украинската позиция между публикуваните в събота медийни уточнения, според които Украйна извършва само дейности по поддръжка на плавателния канал на Дунав, и информациите, публикувани на 17 февруари от украинското министерство на инфраструктурата, в които се посочва, че плавателната дълбочина на канала Бъйстрое е достигнала 6,5 метра спрямо 3,9 метра в началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва министерството.

Румънската страна е подчертала факта, че „не съществува споразумение за извършването на подобни дейности, при условие че са в ход процедури за оценка на отраженията върху околната среда на проектите на украинската страна“.

Миналата седмица Румъния заяви, че се противопоставя на намеренията на Украйна да увеличи плавателната дълбочина на канала Бъйстрое, свързващ река Дунав с Черно море, а премиерът Николае Чука каза днес, че „всяко превишаване“ на обхвата на дейностите по поддръжката по канала ще бъде уточнено между Румъния и Украйна и за случая ще бъде уведомена Европейската комисия, предаде БТА.

В петък министерството на инфраструктурата на Украйна съобщи в „Туитър“, че газенето на корабите, преминаващи през канала, се е повишило до 6.5 метра от 3.9 метра, информира Дневник. „Това е чудесна възможност за увеличаване на капацитета на река Дунав и експортния оборот на пристанищата. Продължаваме да развиваме Дунавския пристанищен клъстер с нашите европейски партньори“, добавят от Киев. Ден по-късно посолството на Украйна в Букурещ беше цитирано от румънския новинарски уебсайт G4Media, че драгирането е част от рутинната работа по канала, без да навлиза в подробности.

Украйна транспортира зърно по канала Бъйстрое и търси други маршрути за износ на зърно заради ограничения достъп до нейните черноморски пристанища.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран