Нанесени са щети по съоръжения в „Северна буна“ в Несебър

Реконструираното и модернизирано рибарско пристанище „Северна буна“ в Несебър беше открито и въведено в експлоатация през миналата година. От Община Несебър посочват, че е създадена защитена акватория с общо 121 места за акостиране, като за сравнение, преди реализацията на проекта, е имало само 30 места. И допълват: „Изграден е плаващ кей-вълнолом, който не засяга дъното, следва колебанията на водната повърхност, проектиран е прелеваем и има за задача да пази акваторията. Част от проекта са и четири вътрешни пристана с по четири понтона всеки. Всички хидротехнически съоръжения са плаващи“.

Разпространени в социалните мрежи снимки и видео показват нанесени щети по съоръженията в пристанището при скорошно влошаване на хидрометеообстановката, според информация на националното радио.

Видео:

Поражения по вътрешен плаващ понтон и две от обслужващите пътеки има нанесени на рибарското пристанище в Несебър. Повредите не са съществени, за да попречат на функционирането на порта, отговориха от община Несебър на поставени от радиото въпроси.

Всички щети са отстранени, за сметка на изпълнителя. Поправени са част от поплавъците, допълват от там. На наше запитване, поясняват, че пристанището, което беше открито през август, миналата година, е с гаранция от 9 години, но обектът е и застрахован от общината. Всякакви повреди ще бъдат отстранявани от и за сметка на изпълнителя, допълват от администрацията. От общината са категорични, че „изграденият кей вълнолом изпълнява функцията си, няма върната рибарска лодка, няма и пострадала такава“. Посочват, че плаващият кей-вълнолом пази акваторията и това е факт. Проектното решение е съобразено със запазването на подводното културно наследство, казват още от община Несебър. На въпрос дали се обмислят действия, които да направят пристанището по-защитено, от администрацията поясняват, че това не е необходимо. Съоръжението е изградено съгласно статута на старинния град и пластовете на морското дъно не са засегнати. 

Видео:

Последни новини

Последни новини