Предлагат мониторинг на емисиите от корабоплаването във Варна

Извършването на мониторинг на газовите емисии от корабоплаването и кораборемонта във Варна е залегнало като проект в актуализирания План за интегрирано развитие на Община Варна (ПИРО) за периода 2021-2027 година, който ще премине обществено обсъждане на 27 февруари от 14:00 ч. в Младежки дом – Варна.

Предлагат мониторинг на емисиите от корабоплаването във Варна | Снимка: Maritime.bg / Ал. Тодоров

Проектът е част от мерките за подобряване на атмосферния въздух и декарбонизация на градската среда и е предложен от Корабостроителния факултет на Технически университет – Варна и има прогнозна стойност от 2,5 млн. лева, като финансиране ще се търси по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, сочи справка на Maritime.bg.

Идеята е свързана с морския транспорт и обхваща прилежащата на Oбщина Варна част от Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България в Черно море и канала, между Варненския залив и Пристанище Варна (Изток и Запад).

„За целта е необходимо да се оборудва с необходимата техника за мониторинг в невралгични места в посочените зони и да се изгради инфраструктура в пристанищните райони, за да бъдат постигнати заложените целите“, пише в ПИРО.

Сред основните дейности се планира изграждане на система за мониторинг и екологичен контрол и оценка на риска за качеството на въздуха с цел изолиране и минимизиране на ефекта от концентрацията на CO2, SOx, NOx, PM10, PM2.5 от корабния трафик в частта от ИИЗ край Варна, стоящите край брега на котва кораби, плаването през канала до терминалите в езерото и кораборемонтната и корабостроителна дейност в индустриалната зона на града.

Това включва изграждането на автоматизирана мрежа от сензори на невралгични места с акумулиране на данни и последваща обработка.

Предлагат се и мерки за повишаване на енергийната ефективност на работата в Пристанищен комплекс Варна и предоставяне на енергия от ВЕИ на корабите на кей.

Планира се още икономически и технически анализ за въвеждане в експлоатация на хибридни фериботи за пътнически морски транспорт между Пристанище Варна и кв. Аспарухово, както и до други по-малки места по периферията на Варненското езеро.

По проекта се предлага и концепция за Варна като мултимодален център за морски транспорт на къси разстояния през Черно море, включваш магистралите А2 – „Хемус“ и А5 – „Черно море“, железопътния коридор, свързващ пристанище Солун, Александруполис, Бургас, Варна и Русе.

Вижте целия актуализиран проект за Варна тук

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота