Украйна денонсира споразумението за сътрудничество с Русия в Азовско море и се оттегля от BLACKSEAFOR

В петък Върховната рада на Украйна денонсира всички споразумения за сътрудничество с Русия в Азовско море. Това съобщи депутатът Ярослав Железняк. „Парламентът денонсира всички споразумения с Русия за Азовско море“, написа той в канала си в Telegram.

Според Железняк Радата е денонсирала Договора между Руската федерация и Украйна за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток. Освен това депутатите гласуваха за оттеглянето на Украйна от Споразумението за създаване на Група за черноморско военноморско сътрудничество (BLACKSEAFOR), предава ТАСС.

Споразумението между Руската федерация и Украйна за сътрудничество в използването на Азовско море е подписано в Керч на 24 декември 2003 г. В документа се отбелязва значението на Азовско море и Керченския проток за икономическото развитие на двете страни, както и необходимостта от запазване на Азово-Керченската акватория като цялостен икономически и природен комплекс.

На 2 април 2001 г. в Истанбул България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна подписаха споразумение за създаване на Черноморска група за военноморско сътрудничество. Сред целите на създаването на BLACKSEAFOR бяха насърчаването на сигурността и стабилността в Черно море и извън него, укрепването на приятелството и добросъседските отношения между държавите от региона и увеличаването на взаимодействието между военноморските сили на страните.

Maritime.bg припомня, че идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби, възниква през 1998 г. на втората среща на командващите на ВМС във Варна.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота