След 10 дни НИК 421 се отправя обратно към България, полярници се прибраха със самолет

След 10 дни българската полярна база на о. Ливингстън ще бъде зазимена и се очаква обратния преход до България на военния научноизследователски кораб „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (НИК 421), става ясно от публикация на Българския антарктически институт (БАИ) в социалните мрежи.

Днес на летище София с полет се завърна поредната група български антарктици, сред които началникът на ВВМУ флот. адм. проф. Боян Медникаров.

Проф. Пимпирев отбеляза, че експедицията е знаменателна с първото в морската ни история достигане до бреговете на ледения континент на български военен научноизследователски кораб.

„Екипажът на кораба с помощта на логистиците от полярната ни база успяха без пристан, само с надувни лодки и понтон без двигател да разтоварят 80 тона товари, включително два 20 футови контейнера на българската и испанските бази, както и да направят плавания при сложни полярни метеорологични условия до островите Дисепшън и Кинг Джордж! От кораба се извърши и голяма по обем научна работа по ихтиология, морска биология и геология! След 10 дена базата ни ще бъде зазимена за предстоящата полярна нощ и корабът ще отплава отново през пролива Дрейк, Южния и Атлантическия океан към Родината“, гласи съобщението на БАИ.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според