НИК 421 товари скрап от о. Ливингстън за България

На борда на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) е натоварен метален скрап от о. Ливингстън, който ще бъде транспортиран за обработка до България, става ясно от публикации на БТА.

През последните години, поради липса на собствен транспорт за обратно извозване, по време на родните полярни експедиции до Антарктика са се натрупали голямо количество метални отпадъци, сред които стари варели за горива за базата, електрически генератори и акумулатори, чийто жизнен цикъл е приключил, бутилки за пропан-бутан и други.

„Отпадъците на плажа все още не са извозени, но това ще се промени с наличието на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК  421), който при връщането си към България ще натовари голяма част от натрупалия се скрап“, пише агенцията.

„Чрез понтонен сал, теглен от две лодки, бяха пренесени два дизел-генератора, моторна шейна, както и около 50 пресовани варела“, предава кореспондентът на БТА.

„Извършвайки тази екологична операция, ние спомагаме за запазването на уникалната природа на Антарктика. С примера, който показваме, задаваме посока, която да бъде следвана в следващите години“, отбеляза капитан Данаилов, цитиран от агенцията.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и