Филипините обсъждат участието на Япония и Австралия в съвместните патрули със САЩ в Южнокитайско море

Филипините преговарят за възможно включване на Австралия и Япония в планираните съвместни патрули със САЩ в Южнокитайско море, каза днес филипинският посланик във Вашингтон Хосе Мануел Ромуалдес, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е още един знак за безпокойство от дейностите на Китай в оспорваните стратегически води.

„Вече са договорени срещи и вероятно ще можем да включим Япония и Австралия“, каза пред Ройтерс посланикът.

„Те ще изявят желание да се присъединят, за да се гарантира, че има правила за поведение и свобода на корабоплаване“, каза Ромуалдес и добави, че „идеята все още се обсъжда“.

Ако планът се осъществи, Филипините за пръв път ще участват в многостранни морски патрули в Южнокитайско море – стъпка, която вероятно ще разгневи Пекин, който предявява претенции върху по-голямата част морето.

Външните министерства на Австралия и Япония и посолствата на САЩ и Китай в Манила засега не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Преговорите за съвместните патрули и подновените контакти със САЩ подчертават до каква степен филипинският президент Фердинанд Маркос – младши е преориентирал страната си към историческия ѝ съюзник, променяйки враждебния подход на предшественика си Родриго Дутерте към Вашингтон, но едновременно с това поддържайки тесни икономически връзки с Китай, отбелязва Ройтерс.

Австралия и САЩ поотделно обсъждат съвместни патрули с Филипините на фона на опасения от нарастващата активност на Китай в Южнокитайско море, през което годишно минават стоки на стойност 3,4 трлн. долара.

САЩ, Япония и Австралия провеждат тристранни военноморски учения там, а съвместните патрули с тези страни ще бъдат „нещо добро за Филипините и за целия регион“, каза Ромуалдес и добави: „Искаме свобода на корабоплаване“.

Перспективата четиристранен блок да извършва съвместни патрули в тези води би изпратила единно послание към Китай, който поддържа постоянно присъствие от стотици кораби в Южнокитайско море, за да утвърждава териториалните си претенции в района, посочва Ройтерс.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за