Варна върху карта на Жан Ротц от 1542 година

Отсечка от картата на Жан Ротц (Jean Rotz) от 1542 г. със западния бряг на Черно море и Варна (bama). Британска библиотека, Лондон.

Жан Ротц (Jean Rotz, 1505 – 1560) е френски хидрограф и мореплавател от Диеп, роден от баща шотландец и майка французойка.

Картата е част от атлас (Атлас на Ротц) с 12 карти върху пергамент, фино обработена овча кожа, с размери 58 х 38 см. Тя е изключително красива, истинско произведение на изкуството. Атласът се съхранява в Британската библиотека в Лондон (British Library).

Картата е украсена с рамка (в ляво и в дясно) с флорални мотиви, със седем рози на ветровете с 32 лъча (румби), с лилия на север. Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, синьо и жълто мастило. 

Крайбрежната линия е нанесена с черно и синьозелено мастило, топонимите – с червено и черно мастило. С червено мастило, знак за важни селища и пристанища са нанесени: gorga (лагуната Разим), taxesta (нос Калиакра) и cdellema (Емона). 

Върху картата на Жан Ротц в дълбок залив е нанесена и Варна (bama). 

Топоними по западния бряг на Черно море: gorga (лагуната Разим), cozomda (Констанца), pamgally (Мангалия), taxesta (нос Калиакра), garnalla (Каварна), carbona (Балчик), bama (Варна), lrossico (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината), lloniza (Обзор), cdellema (Емона), amgre (Поморие), meszemre (Несебър), bredizo (нос Урдовиза), maleste (нос Малатра), fillo (нос Румели Карабурун).

На територията на България са представени рисунки на конник в синя наметка, въоръжен със сабя, лък и колчан със стрели, и на крепост върху зелен хълм със засводена порта.

В Бургаския залив (залива на Несебър) са нанесени с червено три безименни острова, единият от които е Кешиш адасъ (Света Анастасия). Със знак „+“ срещу lrossico (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината) и lloniza (Обзор) са нанесени опасни за корабоплаването подводни скали.

Jean Rotz, Chart of the Mediterranean, Black Sea and northwest coast of Europe, 1542. British Library, Call Number: Royal 20E.IX.

Анастас Ангелов

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота