Индия въвежда максимална допустима експлоатационна възраст за кораби, влизащи в пристанищата й

Черно море, снимка: .net

Кораби на възраст над 25 години няма да бъдат обработвани в пристанища на Индия, съобщиха местните морски власти, цитирани от „Ройтерс“.

Към момента забраната включва танкери и бълкери.

Страната е третият по големина източник на парникови газове в света и се стреми да ги ограничи, както и да намали средната възраст на своя флот. Новото разпореждане забранява на местни компании да придобиват плавателни съдове с експлоатационна възраст над 25 години.

„Има нужда от модернизиране на индийския флот, което изисква задълбочен преглед на изискванията за регистрация и експлоатация“, се казва в заповед на Генералната дирекция по корабоплаване на Индия.

Средната възраст на корабите, оперирани от компании в страната, расте през последните години.

„Нормите за експлоатационна възраст ще помогнат за осигуряване на постепенно преминаване към кораби, задвижвани с алтернативни и ниско въглеродни енергийни източници“, уточнават от дирекцията.

Регулаторът съобщи още, че новите норми влизат в сила след 3 години.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран