Суецкият канал ще притежава и оперира търговски кораби

Необвързващ меморандум за създаване на египетско акционерно дружество за морски транспорт бе подписан между националното параходство на Саудитска Арабия „Бахри“ (Bahri) и Администрацията на Суецкия канал (SCA).

В краткото съобщение на „Bahri“ се посочва, че бъдещата съвместна компания трябва да бъде регистрирана до 6 месеца.

Bahri и SCA следва да сътрудничат при създаването на базирано в Египет дружество за морски транспорт, което притежава и оперира кораби за превоз на генерални и насипни товари, както и петрол, включително да извършва всички операции, свързани с морския транспорт.

Съобщението за меморандума ражда нови спекулации за бъдещето на Суецкия канал, след като през декември м.г. поправка в местното законодателство в Египет даде възможност на SCA да се разпорежда със средства от т.нар. фонд на канала (около 326 млн. долара) за „придобиване, продаване и експлоатация на дълготрайни и движими активи“. Спорната поправка роди политическо напрежение в страната и спекулации, че е възможно Египет да концесионира ключовия канал.

Анализатори твърдят, че всъщност става дума за опит на правителството в Египет да монетизира собствеността си в търсене на изход от кризата, а именно Суецкият канал е един от най-големите и може би най-надеждните източници на чуждестранна валута в страната.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според