1,6 млн. лева за оборудване за м/к „Дунав 1“ дава АППД

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” осигурява над 1,6 млн. лева за покупка на специализирано проучвателно оборудване за извършване на хидрографски измервания. Това става ясно от обявена от агенцията обществена поръчка, установи справка на Maritime.bg.

Оборудването е предназначено за специализиран катамаран „Дунав 1“ и хидрографска лодка, собственост на ИАППД.

Става дума за технически средства за извършване на хидрографски измервания, с цел, чрез събраните от извършените проучвания данни, да бъдат разработвани хидрографски снимки, диаграми, схеми и други документи за навигационни цели, посочват от агенцията.


Сред основни компоненти на специализираното проучвателно оборудване са интегрирана мобилна (хидрографска) система тип многолъчев ехолот (МЛЕ) за монтаж на плавателни съдове, мобилна система за 3D сканиране – LiDAR, както и необходимите софтуерни приложения за цялостната обработка на получените от двете системи данни.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според