Мария Коналиева: Упоритостта и страстта са единствен верен курс за жените в морската индустрия

Мария Коналиева е пореден успешен пример, който Maritime.bg представя на Международния ден на жената – 8 март.

Мария Коналиева

Мария е родом от Търговище.

Любопитство я води на кандидат-студентските изпити в Морската Алма матер, след над 10 години развитие в балетното изкуство.

Приета е в специалност „Корабоводене“.

Още след първите седмици като студент във ВВМУ е напълно сигурна, че е направила верен избор.

Тогава не подозира само, че „морето“ ще я срещне и с бъдещия й съпруг.

В моето семейство нямаше хора, които да работят в тази сфера, съответно никой не ме бе насочвал да поема по този път. Не съжалявам за избора си. Сега по-голямата част от обкръжението ми, приятелите ми и съпругът ми са хора, работещи в морската индустрия, разказва Мария.

Тя разкрива, че не е срещала трудности в професионалното си развитие.

Две години след като завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е приета на работа в Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ при ИА „Морска администрация“, която поддържа при денонощен режим на работа сили и средства за координиране и провеждане на операции по търсене и спасяване на човешки живот и за оказване на помощ на търпящи бедствие кораби и самолети в българския морски отговорен район за търсене и спасяване и във вътрешните водни пътища на Република България.

Убедена съм, че в морската индустрия има място за още много жени, казва Мария.

Важно е да бъдат амбицирани, казва Коналиева на всички дами, които обмислят обучение в морско учебно заведение или кариера в сектора.

Да правят всичко с желание, със страст и упоритост, тогава ще бъдат щастливи и удовлетворени от кариерата на море или в бреговите сектори на индустрията, казва още 27-годишната Мария.

Жени в морската индустрия

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран