Доника Жейнова: Моряшката професия изисква постоянство, търпение и кураж

Доника Жейнова е пореден успешен пример, който Maritime.bg представя на Международния ден на жената – 8 март.

Доника Жейнова

Доника Жейнова е родена във Варна. Тя е от малкото примери, показващи важността на връзката между средното и висшето морско образование у нас.

Завършва Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ със специалност ЕПФ и без никакво колебание продължава образованието си във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, но вече в специалност „Корабоводене“.

Придобива и магистърска степен по същата специалност. Сега е помощник-капитан на танкер, след като плава на РО-РО и кораби за генерални товари.

Мотивация за реализацията й в морската индустрия дава нейния баща, който също е моряк.

От съзнателните си детски години обичам да съм край морето, разказва Доника.

Баща ми също е свързан с морето, плавал е на танкери. Именно това, което съм чувала от него ме мотивира да се присъединя към танкерния флот. Знаех, че професията ми ще е пряко свързана с морето, разкрива още младата варненка.

Работата си определя като динамична и предизвикателна, което носи основното удовлетворение от нея.

Доника е една от младите българки, избрали кариерата на море и не крие, че трудности винаги има.

Във всеки един момент могат да възникнат форсмажорни обстоятелсва от различно естестсво. Затова е необходимо, човек да е добре подготвен, за да може бързо да се мобилизира и да вземе навременни и правилни решения, казва тя.

На жените, които дръзнат да се докоснат до моряшката професия, Доника казва да не се отказват, но и да се подготвят, че пътят няма да е лесен. Изисква се много постоянство, търпение и кураж.

Моят съвет е, въпреки трудностите, да продължават да се усъвършенстват в направлението, което са избрали, казва Жейнова. 

Жени в морската индустрия

Последни новини

Последни новини