Сингапур иска зелен портови флот след 7 години

Сингапур ще забрани със специална директива употребата на изкопаеми горива за пристанищните плавателни съдове от 2030 г.

Илюстративно изображение | Снимка: Teck

Министърът на транспорт С. Исуаран заяви, че всички спомагателни съдове, построени след 2030 г., следва да бъдат осигурени с електрически или пропулсивни комплекси с биогорива или други, за да се постигнат нетни нулеви емисии до 2050 г.

В момента в града-държава има около 1 600 плавателни съда, които осигуряват операциите в местните терминали.

Морската и пристанищна администрация на Сингапур (MPA) ще си партнира с индустрията, финансовите институции, операторите и корабостроителите, за да помогне за намаляване на разходите за нужната модернизация, каза Исваран.

До края на годината MPA трябва да предложи програми за финансиране и подкрепа на развитието на бъдещия зелен портови флот.

От транспортното министерство на страната все пак уточняват, че през следващата година е възможна актуализация на изискванията, които да гарантират прехода към зелена енергия.

Междувременно от MPA информираха, че са започнали проучвания за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически плавателни съдове, както и за такива, използващи за задвижване неизкопаеми горива.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,