Представители на Военноморския институт на ОАЕ посетиха Технически университет – Варна

Представители на Военноморския институт на ОАЕ в Абу Даби посетиха Технически университет – Варна.

Гостите от Института – подп. Гейт и полк. Фаре проведоха среща с проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет – Варна и проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор по „Научната дейност“.

Чуждестранните представители са изразили удовлетворението си, че гостуват на надежден партньор, добре познат в морската индустрия в Обединените арабски емирства. Целта на посещението е запознаване с възможностите по разработените образователни програми за изкуствен интелект, добавената реалност и други подобни технологии в морската сфера и проектите, по които Технически университет – Варна активно работи и има готови разработки, съобщават от учебното заведение.

Посещението на партньорите от ОАЕ продължи със запознаване с модерните лаборатории за изкуствен интелект, многофункционалния кабинет за обучение – KBC Collab Space и библиотеката на университета – най-голямата научно-техническа библиотека в Североизточна България. 

На гостите са представени съществуващите специализирани симулатори, експериментални и лабораторни комплекси в МКЦ към ТУ-Варна. Бяха посетени тренажорите Корабен мостик и Динамично позициониране на кораба, които се използват за практическо обучение на студентите от морските специалности. 

В хода на двудневното посещение основно бяха обсъдени проектите ILIAD и DERIN. Впечатление на гостите направи обучението с аватари на преподаватели, постигнато по проекта DERIN, където ТУ-Варна активно работи с партньорски структури от Европа.

Обсъдено е и създаването на съвместно научноизследователско звено, което да разработва проекти в обучителната сфера и оценката на нивата на стрес на офицерите по време на симулирани бойни задачи. Изключителен интерес направиха разработките в сферата на изкуствения интелект, който ще подпомогне комуникацията Човек – Делфин. 

Във втория ден от визитата бе проведена и среща с полк. доц. д.н. Борислав Генов, директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ към Министерството на отбраната, на която ТУ-Варна подписа меморандум за сътрудничество с Института в сферата на иновативни проекти за отбранителната индустрия. 

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,