Инвестират 480 млн. евро в нов контейнерен терминал в Риека

Датската логистична група Maersk и хърватската Enna Logic чрез тяхното съвместно дружество Rijeka Gateway ще инвестират 480 млн. евро през следващите три години за изграждане на модерен контейнерен терминал в пристанището Риека в Хърватия.

Това обяви изпълнителният директор на Rijeka Gateway Коен Бендерс след среща с премиерите на Дания и Хърватия Мете Фредериксен и Андрей Пленкович, които посетиха площадката на строящото се съоръжение, предаде Капитал.

Rijeka Gateway ще бъде „модерен, технологично развит терминал“, който ще оперира чрез дистанционно управлявано електрическо оборудване за обработка на контейнери, заяви Бендерс, цитиран от SeeNews. Проектът е в съответствие с амбициозната пътна карта на компанията за декарбонизация, както и с концепцията за „терминали на бъдещето“, каза още той.

Пристанищният оператор APM Terminals, подразделение на логистичния гигант Maersk, притежава 51% от проектната компания Rijeka Gateway, а останалите 49% са на хърватската Enna Logic. През ноември 2021 г. двете компании подписаха 50-годишно концесионно споразумение за проектиране, изграждане и експлоатация на контейнерния терминал Rijeka Gateway.

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и