НИК 421 отплава от Мар дел Плата, ВВМУ купува нискотемпературен фризер и хидравлични помпи за кораба

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) отплава от военноморската база в Мар дел Плата, Аржентина, в 9:30 часа местно време (14:30 часа източноевропейско време) на 20 март.

Маневрата за излизане от пристанището е осигурена от двама пилоти, съобщи БТА.

НИК 421 пое към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Очаква корабът да акостира във Варна в края на април, информира агенцията.

Справка на Maritime.bg установи, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ междувременно е обявило обществена поръчка за доставка на хидравлични помпи за рулеви машини.

Учебното заведение, което оперира плавателния съд, ще разходи до 160 000 лева без ДДС за тях, става ясно от обявлението.

Освен това със сума до 28 000 лева без ДДС ще бъде закупен нискотемпературен фризер с температурен обхват от -40 до -86 градуса, който ще осигурява дългосрочно съхранение на проби, става ясно от друга обществена поръчка на училището, свързана с НИК 421.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран