НПО: Ветрогенераторите в Черно море застрашават риболова

Появата на ветропаркове в Черно море ще застраши риболова. Това мнение изрази инж. Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ в интервю пред БНР – Варна. Той е един от хората, които стават причина да бъде спрян законопроектът, който регламентира изграждането на офшорни ветрогенераторни паркове, според радиото.

Куманов твърди, че ветрогенераторите ще окажат огромно негативно въздействие върху обитателите на Черно море.

От една страна шумовото замърсяване при строителството и от друга – нискочестотния шум, който е опасен, както за хората, така и за рибите и най-вече за китоподобните.

На въпрос защо в Норвегия може да има ветропаркове, а тук – не, той бе категоричен, че там, в района на перките, не се развива туризъм, а промишленият риболов не е в близост до брега.

Куманов подчертава, че трябва да използваме принципа на предпазливостта и да се сравним с Гърция, в която няма нито една перка в морето.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран