Варна върху анонимна османска карта от 1652 година

Отсечка от анонимната османска карта от 1652 г. със западния бряг на Черно море и Варна. Баварска държавна библиотека, Мюнхен, Германия.

Анонимната османска карта от 1652 г. е създадена в Истанбул. Тя е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 117,5 cm x 81 см. Картата се съхранява в колекциите на Баварската държавна библиотека в Мюнхен, Германия. 

Картата е украсена с 10 рози на ветровете (цели и половинки) с 32 лъча (румби) и 2 скали за разстоянията. Мрежата от курсови линии (локсодроми) са нанесени с черно мастило. В лявата част на картата в красив картуш е нанесен пояснителен надпис и датировка (1062 / 1652). Крайбрежието на Черно море е нанесено с черна и червена линия, реките са нанесени със синьо мастило, островите – с червено.

Върху картата е нанесена и Варна (топонимите са изписани на арабски). Тя е представена като голяма крепост с 3 кули, над която се вее черно знаме. Във Варненския залив се влива река (река Девня). 

Пред нос Шабла с точки и знак „+“ са нанесени опасните за корабоплаването плитчини и подводен риф. В Балчишкия залив е нанесен несъществуващ остров*. В Бургаския залив са нанесени 3 острова (един от които е Кешиш адасъ / Света Анастасия). 

Anonymous (Turkey), Chart of the Mediterranean, Black Sea and western Europe, 1652. Bayerische Staatsbibliothek, München, Call Number: Cod. Turc. 431.

* https://morskivestnik.com/compass/news/2022/032022/032022_39.html (Карта на Балчишкия залив на Тетбу де Марини от 1830 г.).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота