Изземват наносите, блокиращи фишпорт „Карантината“

Започна изземване на натрупаните пясъчни наноси, блокиращи подхода на Рибарско пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“, съобщи днес пред медии Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“, което оперира фишпорта.

Той потвърди, че Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарското пристанище, което включва осигуряване на дълбочина за безопасно газене в акваторията.

Планира се обезпечаване на надеждно анкериране на веригите на плаващия пирс към кейовата стена, обезопасяване на елтаблата, разположени на понтоните на плаващия пирс и осигуряване на надеждна връзка на пасарелката към плаващия пирс с кея.

Осигуряването на безопасно газене в акваторията на пристанището се осигурява чрез почистване на наносите на входа му, в зоните на плаващия пирс, на филтрационните отвори и покрай кейовите стени.

Иззетите наноси се преместват в зоната мористо от Източния ограден мол за подсилване на основата пред бронировката му и за подсилване на зоната пред съществуващата брегоукрепителна стена на съседния военен обект, става ясно от общински документи.

По темата:

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).